21/02/2023
Το γνώριζες ότι η Κύπρος διαθέτει μεγάλο αριθμό μνημείων θρησκευτικής κληρονομιάς, που αποτελούν την ένδειξη της ιστορικής διαδρομής του νησιού στον Χριστιανισμό; Η κυπριακή θρησκευτική κληρονομία της βρίσκει τις ρίζες της κυρίως στη χριστιανική παράδοση, αλλά έχει επιρροές και από άλλες θρησκείες μετατρέποντάς την σε μια από τις πλουσιότερες παγκοσμίως!
Χτίστηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ’ τον 9ο αιώνα και παρά το γεγονός ότι οι τρεις τρούλοι και το πρωτότυπο καμπαναριό της εκκλησίας καταστράφηκαν κατά τα πρώτα έτη της Τουρκοκρατίας, το τέμπλο που καλύπτεται από χρυσό έχει διασωθεί μέχρι σήμερα και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της μπαρόκ ξυλογλυπτικής. Ο Άγιος Λάζαρος ήρθε στην Κύπρο μετά την Ανάσταση του Ιησού, χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κιτίου και έζησε στην πόλη για 30 χρόνια. Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικές θρησκευτικές εικόνες, αντικείμενα και κειμήλια.
Ακόμη μπορείτε να επισκεφτείτε τη βυζαντινή εκκλησία στο Κίτι, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία είναι του 11ου αιώνα και σημαίνει «κτισμένη από Αγγέλους». Η αρχική αψίδα της βασιλικής σώζεται μαζί μ’ ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της βυζαντινής τέχνης στο νησί, ένα σπάνιο ψηφιδωτό του 6ου αιώνα της Παναγίας και του Βρέφους μεταξύ των δύο Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, το οποίο και συναγωνίζεται με τα ψηφιδωτά της Ραβέννας στην Ιταλία. Τέτοια ψηφιδωτά αυτής της περιόδου έχουν ανακαλυφθεί μόνο στην Κύπρο και στο Όρος Σινά.
Μετά τον 11ο αιώνα, έγιναν προσθήκες στο κτίσμα. Οι Φράγκοι πρόσθεσαν νέα πρόσοψη και το καμπαναριό. Το Ιερό στεγάζει μια πολύ παλιά και μοναδική εικόνα του 10ου αιώνα, που απεικονίζει την Παναγία, τον Άγιο Λάζαρο και τον Ευαγγελιστή Λουκά. Σύμφωνα με τον μύθο, οι τρεις ήταν οικογενειακοί φίλοι και συναντήθηκαν όλοι στο Κίτιον κατά τα πρώτα δύσκολα χρόνια του χριστιανισμού στο νησί.
Οι επισκέπτες με προορισμό της Κύπρου που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του νησιού και τη σύνδεσή του με το χριστιανισμό, μπορούν να ακολουθήσουν την πρόταση του EduTourism συνδυάζοντας την εκπαίδευση με τον τουρισμό.Η Πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.