Ως Τουρισμός Υπαίθρου περιγράφεται κάθε ειδική μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με στόχο την επαφή του επισκέπτη – τουρίστα με τη φύση και τις δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν, ενισχύοντας οικονομικά και κοινωνικά την ύπαιθρο, αφήνοντας αναλλοίωτο το περιβάλλον και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού.Σύμφωνα με τα διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων που μπορούν να πραγματοποιηθούν, ο τουρισμός υπαίθρου διακρίνεται στις ακόλουθες κατηγορίες:
-Οίκο-τουρισμός/πράσινος τουρισμός.
Αφορά στην περιήγηση σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος, κυρίως προορισμών αναγνωρισμένης οικολογικής αξίας, όπως περιοχών Natura. Οι δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία πραγματοποιούνται με τρόπο που δεν διαταράσσει την ισορροπία της περιοχής και έχουν συνήθως επιστημονικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ο οίκο-τουρισμός προωθεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος με βιώσιμο τρόπο.
-Αγρό-τουρισμός.
Αφορά στην παροχή υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας ή και εστίασης σε χώρους κοινούς με χώρους αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται συνδυαστικά με δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου. Η δραστηριότητα του αγρό-τουρισμού συνδυάζεται επίσης με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Η αγρό-τουριστική επιχείρηση μπορεί να προσφέρει αμιγώς αγροτικές δραστηριότητες για τους πελάτες της στο κατάλυμα ή στο αγρόκτημα, όπως υπηρεσίες επίδειξης, ενημέρωσης, παρακολούθησης ή συμμετοχής σε δράσεις και δραστηριότητες που προωθούν την επαφή του επισκέπτη – τουρίστα με την αγροτική ζωή, τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή, τη γαστρονομία, τη γευσιγνωσία, την οινο-γνωσία και την προστασία της βιοποικιλότητας.
-Οίνο-τουρισμός
Αφορά στην παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους κοινούς με χώρους με οινοποιητικών ή/και οίνο-παραγωγικών (αμπελώνες) εγκαταστάσεων. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται συνδυαστικά με δραστηριότητες σχετικές με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινική παραγωγή. Αυτή η μορφή τουρισμού δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει πιο κοντά στη φύση, ενισχύει την επισκεψιμότητα σε αγροτικές περιοχές και συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.