05/09/2022
Στα πλαίσια της αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης για τον Εκπαιδευτικό Τουρισμό διεξήχθη μελέτη που αποτελούνταν από δύο μέρη. Στο πρώτο σκέλος της μελέτης πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική επισκόπηση.
Στο θεωρητικό πλαίσιο της επισκόπησης συζητήθηκε η έννοια της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, του βιώσιμου τουρισμού και έγινε αναφορά για τη σημασία του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για το 2030 όπου ο τουρισμός θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό δράσεων για την επίτευξή τους.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εννοιολογική οριοθέτηση του Εκπαιδευτικού Τουρισμού. Όσον αφορά στους νέους 16-25 ετών, εκτιμάται ότι ο νεανικός εκπαιδευτικός τουρισμός είναι ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα είδη διεθνούς
τουρισμού. Πολύ σημαντική αναφορά πραγματοποιήθηκε για τον Τουρισμό Ειδικών Ενδιαφερόντων και τις υβριδικές μορφές τουρισμού που χαρακτηρίζονται εκείνες οι οποίες απευθύνονται σε ορισμένους τύπους τουριστών, που έχουν κάποιο κίνητρο που χαρακτηρίζει τη μορφή του τουρισμού. Εντός του πλαισίου των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού βρίσκεται και ο διασυνοριακός τουρισμός.
Στη μελέτη συζητήθηκαν διάφορες καλές πρακτικές, όπως το πρόγραμμα Ανοικτών Περιβαλλοντικών Τάξεων “Καλλιστώ”, το πρόγραμμα Borderless Culture (“Integrating Bulgaria – Greece Cross-Border Significance. Historical and Archaeological Assets into one Sustainable Thematic Tourist Destination), το QuattroPole και το διασυνοριακό έργο «NATTOURS – Sustainable urban nature routes using new IT solutions (2016-2018).
‘Όσον αφορά τις καλές πρακτικές στην Κρήτη, υλοποιήθηκε το ερευνητικό́ και επιμορφωτικό ́ έργο με τίτλο «Διακυβέρνηση, Βιωσιμότητα και Περιφερειακή καινοτομία» από το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔΙΚ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στη συνέχεια της μελέτης τέθηκαν τα κριτήρια επιλογής προτεινόμενων τοποθεσιών παρέμβασης με βάση τα ευρήματα της παρούσας. Τα κριτήρια είναι τα εξής:
• Ιστορικό Ενδιαφέρον (αρχαιολογικοί χώροι, ευρήματα ανασκαφών)
• Γεωλογικό Ενδιαφέρον (σπήλαια, φαράγγια, ιδιάζοντες γεωλογικοί σχηματισμοί)
• Αρχιτεκτονικό Ενδιαφέρον (κτήρια και υποδομές που υπογραμμίζουν τάσεις διαφορετικών ιστορικών περιόδων)
• Χλωρίδα και Φυσικά προϊόντα (βιοποικιλότητα Μεσογείου, συσχετισμός με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα)
• Πανίδα (περιοχές αυξημένης βιοποικιλότητας και ενδημικά είδη)
• Μουσεία (πολιτισμικού ή εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος)
• Θρησκευτικό Ενδιαφέρον (θρησκευτικές διαδρομές αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, η πίστη ως συνδετικός κρίκος των δυο χωρών)
• Λαογραφικό Ενδιαφέρον (δραστηριότητες/φεστιβάλ πολιτισμού, παραδόσεις, έθιμα)
• Αστικός Τουρισμός (περιήγηση στο καθημερινό σύγχρονο τρόπο ζωής, γαστρονομία, εκθέσεις και φεστιβάλ, ξεναγήσεις στον αστικό ιστό).
Η πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.