Ο εκπαιδευτικός τουρισμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού μίας χώρας και επιδεικνύει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει έμφαση στην ανάδειξη εναλλακτικών θεματικών διαδρομών στα κράτη-μέλη στα πλαίσια του εκπαιδευτικού τουρισμού μέσω της παροχής κονδυλίων για δημιουργία υποδομών στήριξης και ανάδειξης. Ο εκπαιδευτικός τουρισμός, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο συνδυασμός της εκμάθησης και της διασκέδασης και παρουσιάζεται και σε περιόδους που δεν χαρακτηρίζονται ως «τουριστικές» για μία περιοχή. Η ανάδειξη των εκπαιδευτικών αξιοθέατων σε μία χώρα είναι σημαντική έτσι ώστε να αποτελέσει η χώρα αυτή προορισμός εκπαιδευτικού τουρισμού, επιφέροντας παράλληλα πληθώρα πλεονεκτημάτων στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Στην Κύπρο, ο γενικός τομέας του τουρισμού αποτελεί βασικό έσοδο στην γενική οικονομία, αφού είναι γνωστό πως το νησί αποτελεί τουριστικός προορισμός πολλών τουριστών. Καθώς η Κύπρος διαθέτει μία μακρά ιστορία και έχει αναρίθμητες θεματικές διαδρομές που εμπίπτουν σε διάφορες κατηγορίες εκπαιδευτικού τουρισμού, αποτελεί αδιαμφησβήτητα ένας ελκυστικός προορισμός εκπαιδευτικού τουρισμού. Στο άρθρο αυτό, θα γίνει μία συνοπτική αναφορά σε σημαντικούς τομείς εκπαιδευτικού και εναλλακτικού τουρισμού στην Κύπρο, στους οποίους επιδεικνύουν ενδιαφέρον οι επισκέπτες της Κύπρου. Διευκρινίζεται ότι ως επισκέπτες στην Κύπρο καθορίζονται εγχώριοι επισκέπτες αλλά και τουρίστες.
Ένας ανέκαθεν σημαντικός τομέας εκπαιδευτικού τουρισμού στην Κύπρο με ενδιαφέρον για τους επισκέπτες της Κύπρου είναι αυτός του πολιτισμού και ιστορίας. Τα μουσεία αποτελούν ένα σημαντικό μέσο πληροφόρησης και ενημέρωσης των επισκεπτών ως προς την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου. Στην Κύπρο τα μουσεία ποικίλουν με βάση τον θεματικό τους τομέα. Για παράδειγμα, αρκετά μουσεία είναι αφιερωμένα στην ιστορία και στον πολιτισμό ενώ άλλα μουσεία έχουν ως θεματικό τομέα την αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με τον πολιτισμό. Σημαντικά παραδείγματα μουσείων με ιστορικό χαρακτήρα αποτελούν το «Μουσείο Λαϊκής Τέχνης» στην Λευκωσία, και το «Τοπικό Αρχαιολογικό μουσείο Λεδρών», επίσης στην Λευκωσία. Παράλληλα, το «Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου» στην Λευκωσία, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο, αποτελεί ένα στολίδι που επιδεικνύει την αρχιτεκτονική και τα ήθη και έθιμα της εποχής. Παράλληλα, οι επισκέπτες της Κύπρου επιδεικνύουν σημαντικό ενδιαφέρον και για τα αρχαιολογικά μνημεία, ως μέρος του μελέτης της ιστορίας του νησιού. Σημαντικά παραδείγματα αποτελούν ο «Νεολιθικός συνοικισμός Τέντα» στην Λάρνακα που χρονολογείται από το 7000-5200 π.Χ και η αρχαία πόλη-βασίλειο της Ταμασσού που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ.
Αναπόσπαστος εναλλακτικός θεματικός τομέας του εκπαιδευτικού τουρισμού στην Κύπρο αποτελεί η γαστρονομία. Η γαστρονομία στην Κύπρο αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού της και οι Κύπριοι επιδεικνύουν σημαντικό ενδιαφέρον καθώς συνδέεται άρρηκτα με κοινωνικές και οικογενειακές εκδηλώσεις. Η γαστρονομία στην Κύπρο αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής και συνδυάζει την ελληνική κουζίνα με επιρροή από την Μέση Ανατολή. Επομένως, οι ντόπιες συνταγές και εδέσματα αποτελούν ένα σημαντικό τομέα εναλλακτικού τουρισμού στην Κύπρο όπου αρκετοί επισκέπτες επιδεικνύουν ενδιαφέρον. Παραδείγματα γαστρονομικών διαδρομών στην Κύπρο με σημαντικό ενδιαφέρον από τους επισκέπτες αποτελούν οι θεματικές των τοπικών προϊόντων του χαλουμιού και της κουμανδαρίας. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν υποδομές σε περιοχές όπου γίνεται η παρασκευή τους έτσι ώστε όλοι οι επισκέπτες να γευτούν τα παραδοσιακά προϊόντα ενώ παράλληλα μπορούν να πληροφορηθούν ως προς το πώς τα προϊόντα αυτά παράγονται (για παράδειγμα, το μουσείο Κουμανδαρίας στην Ζοωπηγή). Παράλληλα, σημαντικό ενδιαφέρον στον θεματικό αυτό τομέα επιδεικνύεται μέσω της ανάπτυξης μονάδων βιώσιμης παραγωγής προϊόντων με σημαντικό παράδειγμα το “Riverland Bio Farm». Μέσω των προαναφερόμενων αλλά και άλλων προορισμών γαστρονομίας που είναι διαθέσιμοι στην Κύπρο, επιτυγχάνεται ανάδειξη της γαστρονομίας και μαγειρικής στην Κύπρο ενώ παράλληλα επιδεικνύονται μικρότερες και απομακρυσμένες περιοχές (π.χ. ορεινές) ως πόλος έλξης επισκεπτών.
Ένας αξιοσημείωτος τομέας εκπαιδευτικού τουρισμού στην Κύπρο ο οποίος παρατηρεί σημαντική ανάπτυξη, αποτελεί η τομέας της εκμάθησης. Συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης των φοιτητών στο εξωτερικό λόγω του επιπέδου σπουδών και των κλάδων που προσφέρονται. Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότεροι νέοι από το εξωτερικό επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταβαίνοντας την Κύπρο για εκπαίδευση, οι νεαροί φοιτητές έχουν επίσης την ευκαιρία να αξιοποιούν την διαμονή τους στην Κύπρο για απόκτηση γνώσεων, αλλά και για να εξοικειωθούν και να γνωρίσουν το περιβάλλον της Κύπρου.
Εν συντομία, είναι προφανές πως ο εκπαιδευτικός τουρισμός και οι εναλλακτικές θεματικές διαδρομές που προσφέρονται στην Κύπρο, αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του τουρισμού της Κύπρου και η ανάδειξή του, θα επιφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων στην τουριστική βιομηχανία του νησιού. Μία τέτοια ανάδειξη επιτυγχάνεται μέσω της πράξης με τίτλο «EduTourism – Ανάδειξη του εκπαιδευτικού τουρισμού για την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» που υλοποιείται στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της πράξης και την ιστοσελίδα του Προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.