Κρήτη-Κύπρος #ΕduTourism
Στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάδειξη του εκπαιδευτικού τουρισμού για την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς – EduTourism» πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη και στην Κύπρο έρευνα πεδίου με στόχο την αποτύπωση απόψεων για θέματα εκπαιδευτικού τουρισμού. Η έρευνα απευθύνθηκε σε δύο κατηγορίες πληθυσμού σε Κρήτη και Κύπρο. Οι συμμετέχοντες της πρώτης κατηγορίας αφορούν σε 1482 νέους ηλικίας 16-25 ετών και οι συμμετέχοντες της δεύτερης κατηγορίας σε 1006 επαγγελματίες τουρισμού και εκπαίδευσης.
Τα αποτελέσματα ανέδειξαν τα κοινά χαρακτηριστικά της Κρήτης και της Κύπρου που μπορούν να τις αναδείξουν ως προορισμούς εκπαιδευτικού τουρισμού, με κυριότερα χαρακτηριστικά το φυσικό περιβάλλον , την ιστορία και την παράδοση, τη θρησκευτική κληρονομιά και τη γαστρονομία.
Με βάση αυτά σχεδιάστηκαν οκτώ (8) διαδρομές εκπαιδευτικού τουρισμού στην Κρήτη, έξι (6) διαδρομές στην Κύπρο, και τρεις (3) διασυνοριακές διαδρομές μεταξύ Κρήτης και Κύπρου που περιλάμβαναν προορισμούς ιστορικού/αρχαιολογικού, περιβαλλοντικού,
γαστρονομικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος.
Η πρώτη διασυνοριακή διαδρομή ανήκει στη θεματική Γαστρονομία/ Οινογαστρονομία και περιέχει 15 προορισμούς συνολικά. Ξεκινάει από την Κρήτη και τις περιοχές Αμάρι, Αβδού Πεδιάδος, το χωριό Θραψανό, την Κριτσά, την Μονή Τοπλού, την περιοχή της Σητείας και συνεχίζει στην Κύπρο με προορισμούς που ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει παραδοσιακά εδέσματα όπως, τα Μακαρόνια της Σμίλας/του Σκλινιτζιού στο χωριό Άγιος Θεόδωρος, τα Μελισσοχώρια Λάρνακας, τα Λευκαρίτικα Λουκούμια από τα Λεύκαρα, το Οινοποιείο στο χωριό Κάτω Δρυς, το Αθηενίτικο Λοκούμι του Γάμου, το αποστακτήριο στο Τσέρι, τη γαλακτοπαραγωγική φάρμα στα Καμπιά, τα παραδοσιακα αλλαντικα στο χωριό Πολιτικό, τη σύγχρονη μελισσοκομική μονάδα στον Άγιο Ιωάννω και τα γλυκά κουταλιού στο Φαρμακά.
Η δεύτερη διαδρομή που συνδέει την Κρήτη και την Κύπρο αναδεικνύει τον πολιτισμό των δύο περιοχών και περιλαμβάνει τα χωριά Λιθίνες, Θραψανό, Μαργαρίτες, το Καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος, στην Κρήτη και τα Εργαστήρια Τέχνης Γειτονιάς Καλλιτεχνών Λάρνακας, την πανήγυρη του Κατακλυσμού & Τσιαττιστά, το Εργαστήριο Καλαθοπλεκτικής – Χοιροκοιτία, τα Λουτρά Ομεριέ ή Χαμάμ Ομεριέ, το Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας, τη Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Κύπρο.
Η τρίτη διαδρομή ταξιδεύει τον επισκέπτη στη φυσική ομορφιά της Κύπρου και της Κρήτης. Η διαδρομή ξεκινάει από την Κύπρο με προορισμούς, τη Λίμνη Βορόκληνης, την Αλυκή Λάρνακας, το Πάρκο Αθαλάσσας, το Μονοπάτι φύσης “Πικρόβρυση της Μερίκας”, το Φράγμα Ξυλιάτου, και συνεχίζει στην Κρήτη με το Φαράγγι Αγίου Αντωνίου – Πατσού, το Συλαμιανό – Κνωσανό Φαράγγι , το Αμάρι – Φαράγγι Πλατανίων, τη Λίμνη Κουρνά και το Φαράγγι Θερίσσου.
Ο διασυνοριακός χαρακτήρας των διαδρομών στοχεύει στη δημιουργία νέων τουριστικών πακέτων με σημαντικά οφέλη για τις τελικές ομάδες-στόχους και οι θεματικές των διαδρομών συνδέονται με συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς σκοπούς αναδεικνύοντας παράλληλα τις περιοχές παρέμβασης της Πράξης EduTourism.
Η Πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.